Reima Nevalaisen näyttely avautuu 11.6. Taidemuseossa

Vuoden 2016 nuoreksi taiteilijaksi valitun Reima Nevalaisen palkintonäyttely avautuu Tampereen taidemuseossa lauantaina 11.6. Nevalainen esittelee näyttelyssään maalausten lisäksi piirroksia ja valokuvia Japanin matkalta 2011–2013. Vuoden 2016 nuoreen taiteilijaan voi tutustua myös näyttelyn yhteydessä esitettävässä videohaastattelussa.

Kuva: Jari Kuusenaho

Kuva: Jari Kuusenaho

Museon kaksi kerrosta kattava näyttely koostuu yli 60 numeroidusta teoksesta, joista monet sisältävät useamman teoksen kokonaisuuksia. Keskikerroksessa esitellään pääasiassa ennen Japanin matkaa ja matkan aikana syntyneitä teoksia. Uudemmat, matkan jälkeiset teokset on ripustettu museon ylimpään kerrokseen. Kokonaisuus on monipuolinen ja tunnelataukseltaan hyvin voimakas.

”Maalaan ihmistä kuten näen sen tai näen ihmisen niin kuin olen kasvanut sitä maalaamaan. En tiedä kumpi oli ensin. Näen ihmisen samanlaisena kuin muut muodot, jotka kasvavat maasta. Vaikka kuviani voi kutsua esittäviksi, näen ne abstrakteina kuten maalauksen ulkopuolisen todellisuuden. On tietysti tärkeää, että asioilla on nimensä, mutta haluan nähdä joko niin laajasti että kaikki on yhtenäistä, nimetöntä, tai niin tarkasti, että näkisin pinnan alle, tilaan, jossa ei ole vielä tai enää merkityksiä. Pohjimmiltaan haluan oppia näkemään tarkemmin. Maalaaminen on siihen hyvä harjoitus.”      – Reima Nevalainen

Erityisesti Japanissa asuessa piirtämisestä tuli Nevalaiselle oleellinen tapa työskennellä. Ilman työhuonettakin hän pystyi piirtämään missä vain ja päivän päätteeksi tallentamaan näkemiään asioita paperille. Japanin piirustussarja onkin Nevalaiselle itselleen teoskokonaisuuksista kaikkein tärkein: piirtämiseen keskittyminen jalosti kuvakieltä ja käsialaa huomattavasti ja teki piirtämisestä tasavertaisen ilmaisumuodon maalauksen rinnalle.

Reima Nevalainen itse kokee että piirtäminen on ainutkertainen ja tehokas tapa luoda kuva. Piirustus paljastaa tekijästään aina enemmän kuin maalaus. Maalauksen kasvuvaiheet häviävät ja peittyvät, mutta piirustus on aina auki ja sen polku jäljitettävissä. Uuden maalauksen vielä ollessa muotoutumassa Nevalainen saattaa piirtämällä etsiä oikeaa tietä jos on eksyksissä. Joissakin tapauksissa nämä piirustukset ovat päätyneet itse maalaukseen, sen pintaan ja tutkittavan kuva-aiheen sekaan. Taidemuseon Olotilan ja Vinkkiarkin tämän kertainen sisältö liittyykin piirtämiseen.

VNT-näyttely siirtyy perinteisesti syksyllä Tampereelta Turun Aboa Vetus & Ars Novaan, jossa se on esillä 23.9.–20.11.2016.