Reima Nevalainen on Vuoden nuori taiteilija 2016!

 

Reima Nevalainen on valittu Vuoden 2016 nuoreksi taiteilijaksi. Nevalainen saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Reima Nevalainen (s. 1984) on järjestyksessä 32. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Porvoossa. Nevalainen on opiskellut 2004–2008 Kankaanpään taidekoulussa ja 2003–2004 Oriveden opiston kuvataidelinjalla. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2005, ja siitä lähtien hänen teoksiaan on esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa sekä Japanissa.

Reima Nevalainen on kollaasitekniikkaa suosiva maalari. Hänen taiteensa keskiössä on ihminen, elämän kolhima, ristiriitainen ja salaperäinen ihmishahmo, ehkä taiteilijan omakuva, joka tapauksessa ulkopuolisten voimien murjoma hahmo, jonka todellisuus näyttää olevan yhtä hyvin hänen sisällään kuin ulkopuolellaan.

Ihminen maalauksissani on haavoittuvainen ja kömpelö mutta heikkoudessaan vahva. Se on sijoiltaan ja hämmentynyt, samaan aikaan elinvoimainen ja muumioitunut. Se on vain ihmisen muotoinen olio, joka on jähmettynyt kuvassa viimeiseen hetkeensä. Siinä se kokee kaiken ensimmäistä kertaa. Asennoidun ihmisen kuvaamisen niin että yritän unohtaa käsitteet, nimet ja opitut toimintamallit, käyttötarkoitukset, sovinnaisuudet ja itsestäänselvyydet. Siksi ihminen näyttäytyy maalauksissani usein vääntyneenä ja sijoiltaan, kuluneena ja paljaana. Anatomia hajoaa totuttujen asentojen ja tehtävien mukana.

Vuoden 2016 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat museonjohtaja Taina Myllyharjun (pj) lisäksi museonjohtaja Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, kuvataiteilijat Janne Laine, Hannu Ojala ja Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Vuoden nuori taiteilija 2016 – Reima Nevalainen -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 11.6.–11.9.2016 ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 23.9.−20.11.2016.

Reima Nevalainen. Kuva: Jari Kuusenaho

Reima Nevalainen. Kuva: Jari Kuusenaho