Ajankohtaista

J. A. Juvanin näyttely avautuu 9.6.2018

Tampereen taidemuseossa avautuu lauantaina 9.6.2018 Vuoden 2018 nuoren taiteilijan. J. A. Juvanin näyttely WITH ALL MY LOVE. Juvanin työskentelyn ytimessä on aiheita kuten queer, feminismi, kuolema, himo, runous, rakkaus, viha, stereotypiat, loppuun kuluneet kliseet ja yleinen sekoilu.

J. A. Juvani työskentelee videon, valokuvan, äänen, objektien ja tekstin parissa, joista kaikissa on löydettävissä performanssitaiteen ominaisuuksia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt nähdään ja niitä käsitellään aina suhteessa normiin. WITH ALL MY LOVE -näyttelyn tarkoitus on osoittaa, että me olemme itseisarvoisia. Olemassaolomme ei ole kiinni heteroseksuaalisuudesta tai sukupuolen binäärisistä oletuksista.

”Komedia on rakkain instrumenttini. Kun nauru loppuu, sinun on mietittävä, mitä todella yritän sanoa. Luotan siihen että vitsini käyvät vanhoiksi. Toivon että kokemuksesi ei helpota oloasi, eikä se jätä sinua rauhaan.”

Näyttelyn yhteydessä on myynnissä saman niminen julkaisu sekä valokuvakalenteri.

 

Tiina Pyykkisen näyttely Tampereella 27.8. saakka

TiinaPyykkinen_tiedotus2-web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuoden 2017 nuoren taiteilijan Tiina Pyykkisen näyttely avautui Tampereen taidemuseossa perjantaina 16.6.  Tiina Pyykkinen  (s. 1983) on jo 33. Vuoden nuori taiteilija. Hän on ensisijaisesti maalari. Valolla, maalauspintojen heijastuksilla ja aineettomuuden vaikutelmilla on keskeinen merkitys hänen taiteessaan. Ne vangitsevat katsojat intensiteetillään maailmaan, jossa joudumme pohtimaan havaintojemme ja kuvallisen esittämisen perusteita. Mitä teoksissa tulee nähdyksi, missä kulkee teoksen ja todellisuuden välinen raja? Pyykkisen maalauksista ilmenevä kiinnostus tilallisten ulottuvuuksien tutkimiseen toistuu myös hänen installaatioissaan.

Teosteni aiheina ovat olleet väliaikaisuus, paikka- ja aikasidonnaisuus sekä väri ja valo. Teoksissa voi havaita useiden päällekkäisiä tilallisia tasoja, jotka heijastavat samaan aikaan ympärillä olevaa näyttelytilaa, esittävät maalattua kuvallisuutta sekä väriaineen kaksijakoisuutta.

 Väri ilmenee maalauksissa siten, että havaitsemme yhdellä värillä toteutetun pinnan monivärisenä. Teokset ovat samaan aikaan sekä monokromaattisia, että monivärisiä.

Tiina Pyykkinen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2014. Pyykkinen on opiskellut myös Oriveden opiston kuvataidelinjalla, Pohjoismaisessa Taidekoulussa Kokkolassa, Kankaanpään taidekoulussa ja Hochschule für Grafik und Buchkunst -taidekorkeakoulussa Leipzigissa Saksassa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2011 Helsingissä, minkä jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, Saksassa ja Iso-Britanniassa.

 

Vuoden nuori taiteilija 2017 – Tiina Pyykkinen -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 16.6.–27.8.2017 ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 8.9.–5.11.2017.

 

VNT-kuulumisia Turusta!

 

”Tunnen silmillä, kun maalaus on oikealla tiellä”, sanoo vuoden nuori taiteilija 2016, Reima Nevalainen Turun Sanomien haastattelussa (23.9.2016).

Kesällä Tampereen taidemuseossakin ihastuttaneen Reima Nevalaisen näyttelyyn on mahdollista tutustua Aboa Vetus & Ars Novassa Turussa 20.11.2016 saakka. Museon vieraskirjasta löytyy hieno kiteytys näyttelykokemuksesta: ”Olennaista etsivälle teokset antoivat lohtua”.

Aboa Vetus & Ars Novan ja Tampereen taidemuseon vuonna 2013 alkanut yhteistyö jatkuu neljännellä Turussa nähtävällä Vuoden nuori taiteilija -näyttelyllä. Tampereella esillä olleista Reima Nevalaisen teoksista tuotiin noin kaksi kolmasosaa Turun näyttelyyn. Kuten Tampereen taidemuseossa, myös Aboa Vetus & Ars Novan tiloissa teosten tunnelataus on voimakkaasti läsnä rujojen, luihin asti riisuttujen ihmishahmojen myötä. Avajaisiltana 22.9. Reima Nevalainen esitteli näyttelynsä kiinnostuneelle yleisöjoukolle. Hän kertoi työskentelytavoistaan, kuvamaailmastaan ja tärkeästä matkastaan Japaniin. Hän myös kehotti katsomaan teoksia läheltä. Silloin näkee parhaiten hänen tekniikkansa kerrokselliset yksityiskohdat.

Pian Reima Nevalaisen näyttelyn avauduttua Aboa Vetus & Ars Novassa julkistettiin seuraava Vuoden nuori taiteilija. Jo tuttuun tapaan VNT esittäytyy myös Turussa myös ensi vuonna, ja syyskuussa 2017 Aboa Vetus & Ars Novassa avautuu juuri palkitun Tiina Pyykkisen näyttely.

 

reima_nevalainen_doku_jnieminen_111016_31

Vuoden nuori taiteilija 2017 on Tiina Pyykkinen!

Tiina Pyykkinen on valittu Vuoden 2017 nuoreksi taiteilijaksi. Pyykkinen saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Tiina Pyykkinen (s. 1983) on järjestyksessä 33. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Pyykkinen valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2014. Hän on opiskellut myös Oriveden opiston kuvataidelinjalla, Pohjoismaisessa Taidekoulussa Kokkolassa, Kankaanpään taidekoulussa ja Hochschule für Grafik und Buchkunst -taidekorkeakoulussa Leipzigissa Saksassa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2011 Helsingissä, minkä jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, Saksassa ja Iso-Britanniassa.

Tiina Pyykkinen on ensisijaisesti maalari. Valolla, maalauspintojen heijastuksilla ja aineettomuuden vaikutelmilla on keskeinen osa hänen taiteessaan. Ne vangitsevat katsojat intensiteetillään maailmaan, jossa joudumme pohtimaan havaintojemme ja kuvallisen esittämisen perusteita. Mitä teoksissa tulee nähdyksi, missä kulkee teoksen ja todellisuuden välinen raja? Pyykkisen maalauksista ilmenevä kiinnostus tilallisten ulottuvuuksien tutkimiseen toistuu myös hänen installaatioissaan.

Valo on olennainen osa työskentelyäni. Kokonaisvaikutelma maalauksista muuttuu valon suunnan vaihtuessa, pintaa tai syvyysilluusiota korostavaksi. Valon taittuessa eri tavoin maalattujen kerrosten läpi yksivärinen maalaus muuttuu moniväriseksi, väri itsensä vastaväriksi tai musta harmaaksi. Valo tekee materiaalista ”elävää”.

Teokseni ovat usein tilannesidonnaisia. Ne ovat tapahtumia, joissa kuvatila jakautuu maalatun tarinan ja ympäristöstä muodostuvien heijastusten kesken. Jokainen paikka ja aika luovat tarinaan oman muuntuvan sivujuonensa, jonka väliaikaisuus tallentuu muistoksi.

 

Tiina Pyykkinen: Silence Has Long Shadows.  Puu, lastulevy, akryyli, alkydi, huonekalut, led-valopaneelit, 320x320x290 cm, 2015–2016. Installointi: Galleria Forum box, Helsinki, 2016. Kuva: Filippo Zambon.

Tiina Pyykkinen: Silence Has Long Shadows.
Puu, lastulevy, akryyli, alkydi, huonekalut, led-valopaneelit, 320x320x290 cm, 2015–2016.
Installointi: Galleria Forum box, Helsinki, 2016.
Kuva: Filippo Zambon.

Näin tehdään VNT!

Taidepajatus Tampereen taidemuseossa perjantaina 9.9. klo 15.

Tule mukaan kuuntelemaan kun näyttelypäällikkö Tapani Pennanen ja museolehtori Mari Jalkanen kertovat, miten Vuoden nuoren taiteilijan valintaprosessi etenee, mitä valinnassa otetaan huomioon ja mitä kaikkea liittyy palkintonäyttelyn rakentamiseen.

Tampereen taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15-17.

Tervetuloa!

logo_4

Tapaa Reima Nevalainen!

Reima Nevalaisen Vuoden nuori taiteilija 2016 -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 11.9.2016 asti.

Sunnuntaina 4.9. klo 15 on mahdollisuus kuulla Reiman mietteitä taiteesta ja hänen työskentelytavoistaan. Kierrämme näyttelyä yhdessä Reiman johdolla keskustellen ja kuunnellen.

Tervetuloa mukaan!

 

Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo

Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo

Piirustus paljastaa tekijästään enemmän kuin maalaus

Piirustus paljastaa tekijästään aina enemmän kuin maalaus, toteaa Reima Nevalainen, joka löysi piirtäjän itsestään viimeistään Japanin vuosinaan. Nykyään piirtäminen ja maalaaminen ovat hänelle tasa-arvoisia ilmaisumuotoja ja Taidemuseon näyttelyssä onkin esillä huomattavan paljon piirustuksia.

Taidemuseon Olotila kutsuu näyttelyvieraat etsimään omaa persoonallista viivaansa ja  kokeilemaan kolmea hauskaa piirustusharjoitusta. Paineet täydellisestä suorituksesta karisevat, kun kynään tarttuu vasemmalla kädellä, piirtää ystävän muotokuvaa nostamatta kynää kertaakaan paperista tai luonnostelee asetelman vilkaisemattakaan paperia ja työn edistymistä.

Olotila on taidemuseon näyttelyihin liittyvä osa, jossa jokainen pääsee käyttämään näyttelyn herättelemää luovuuttaan. Tällä kertaa Olotilassa on tarjolla piirustusvälineitä, jotka voi myös ottaa mukaan näyttelyyn. Näyttelyyn voi napata mukaan myös Vinkkiarkin, jossa on pieniä tehtäviä ja keskustelunavauksia kaikenikäisille vieraillemme.

_A7A7081

Reima Nevalaisen näyttely avautuu 11.6. Taidemuseossa

Vuoden 2016 nuoreksi taiteilijaksi valitun Reima Nevalaisen palkintonäyttely avautuu Tampereen taidemuseossa lauantaina 11.6. Nevalainen esittelee näyttelyssään maalausten lisäksi piirroksia ja valokuvia Japanin matkalta 2011–2013. Vuoden 2016 nuoreen taiteilijaan voi tutustua myös näyttelyn yhteydessä esitettävässä videohaastattelussa.

Kuva: Jari Kuusenaho

Kuva: Jari Kuusenaho

Museon kaksi kerrosta kattava näyttely koostuu yli 60 numeroidusta teoksesta, joista monet sisältävät useamman teoksen kokonaisuuksia. Keskikerroksessa esitellään pääasiassa ennen Japanin matkaa ja matkan aikana syntyneitä teoksia. Uudemmat, matkan jälkeiset teokset on ripustettu museon ylimpään kerrokseen. Kokonaisuus on monipuolinen ja tunnelataukseltaan hyvin voimakas.

”Maalaan ihmistä kuten näen sen tai näen ihmisen niin kuin olen kasvanut sitä maalaamaan. En tiedä kumpi oli ensin. Näen ihmisen samanlaisena kuin muut muodot, jotka kasvavat maasta. Vaikka kuviani voi kutsua esittäviksi, näen ne abstrakteina kuten maalauksen ulkopuolisen todellisuuden. On tietysti tärkeää, että asioilla on nimensä, mutta haluan nähdä joko niin laajasti että kaikki on yhtenäistä, nimetöntä, tai niin tarkasti, että näkisin pinnan alle, tilaan, jossa ei ole vielä tai enää merkityksiä. Pohjimmiltaan haluan oppia näkemään tarkemmin. Maalaaminen on siihen hyvä harjoitus.”      – Reima Nevalainen

Erityisesti Japanissa asuessa piirtämisestä tuli Nevalaiselle oleellinen tapa työskennellä. Ilman työhuonettakin hän pystyi piirtämään missä vain ja päivän päätteeksi tallentamaan näkemiään asioita paperille. Japanin piirustussarja onkin Nevalaiselle itselleen teoskokonaisuuksista kaikkein tärkein: piirtämiseen keskittyminen jalosti kuvakieltä ja käsialaa huomattavasti ja teki piirtämisestä tasavertaisen ilmaisumuodon maalauksen rinnalle.

Reima Nevalainen itse kokee että piirtäminen on ainutkertainen ja tehokas tapa luoda kuva. Piirustus paljastaa tekijästään aina enemmän kuin maalaus. Maalauksen kasvuvaiheet häviävät ja peittyvät, mutta piirustus on aina auki ja sen polku jäljitettävissä. Uuden maalauksen vielä ollessa muotoutumassa Nevalainen saattaa piirtämällä etsiä oikeaa tietä jos on eksyksissä. Joissakin tapauksissa nämä piirustukset ovat päätyneet itse maalaukseen, sen pintaan ja tutkittavan kuva-aiheen sekaan. Taidemuseon Olotilan ja Vinkkiarkin tämän kertainen sisältö liittyykin piirtämiseen.

VNT-näyttely siirtyy perinteisesti syksyllä Tampereelta Turun Aboa Vetus & Ars Novaan, jossa se on esillä 23.9.–20.11.2016.

Reima Nevalainen on Vuoden nuori taiteilija 2016!

 

Reima Nevalainen on valittu Vuoden 2016 nuoreksi taiteilijaksi. Nevalainen saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Reima Nevalainen (s. 1984) on järjestyksessä 32. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Porvoossa. Nevalainen on opiskellut 2004–2008 Kankaanpään taidekoulussa ja 2003–2004 Oriveden opiston kuvataidelinjalla. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2005, ja siitä lähtien hänen teoksiaan on esitelty laajasti yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa sekä Japanissa.

Reima Nevalainen on kollaasitekniikkaa suosiva maalari. Hänen taiteensa keskiössä on ihminen, elämän kolhima, ristiriitainen ja salaperäinen ihmishahmo, ehkä taiteilijan omakuva, joka tapauksessa ulkopuolisten voimien murjoma hahmo, jonka todellisuus näyttää olevan yhtä hyvin hänen sisällään kuin ulkopuolellaan.

Ihminen maalauksissani on haavoittuvainen ja kömpelö mutta heikkoudessaan vahva. Se on sijoiltaan ja hämmentynyt, samaan aikaan elinvoimainen ja muumioitunut. Se on vain ihmisen muotoinen olio, joka on jähmettynyt kuvassa viimeiseen hetkeensä. Siinä se kokee kaiken ensimmäistä kertaa. Asennoidun ihmisen kuvaamisen niin että yritän unohtaa käsitteet, nimet ja opitut toimintamallit, käyttötarkoitukset, sovinnaisuudet ja itsestäänselvyydet. Siksi ihminen näyttäytyy maalauksissani usein vääntyneenä ja sijoiltaan, kuluneena ja paljaana. Anatomia hajoaa totuttujen asentojen ja tehtävien mukana.

Vuoden 2016 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat museonjohtaja Taina Myllyharjun (pj) lisäksi museonjohtaja Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, kuvataiteilijat Janne Laine, Hannu Ojala ja Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Vuoden nuori taiteilija 2016 – Reima Nevalainen -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 11.6.–11.9.2016 ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 23.9.−20.11.2016.

Reima Nevalainen. Kuva: Jari Kuusenaho

Reima Nevalainen. Kuva: Jari Kuusenaho

Vuoden nuori taiteilija 2016 julkistetaan 2.10.2015!

Vuoden 2016 nuori taiteilija julkistetaan perjantaina 2.10.2015.  Taiteilija saa palkinnoksi Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa kesällä 2016  sekä myöhemmin syksyllä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Vuoden 2016 nuoren taiteilijan valitsee asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluvat museonjohtaja Taina Myllyharjun (pj) lisäksi museonjohtaja Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, kuvataiteilijat Janne Laine, Hannu Ojala ja Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.